Legenda Puteri Bulan (2021)

Trailer

Nonton Film Legenda Puteri Bulan (2021) Sub Indo | KITA NONTON

Nonton Film Legenda Puteri Bulan – Putri Zaleha terlahir istimewa karena memiliki darah putih yang bisa menyembuhkan penyakit, sehingga menjadi kesayangan semua orang karena usahanya membantu rakyat. Sedangkan adiknya, Puteri Mariam, tidak memiliki keistimewaan apapun dan menginginkan perhatian dari adiknya. Ketika Putri Zaleha menerima lamaran yang tak dapat ditolak dari Raja Achewah, Putri Mariam melakukan ekspedisi untuk menyelamatkan adiknya dan negaranya, Sukalangka. Di negara Sukalangka lahirnya seorang puteri yang berdarah putih dan mampu mengubat manusia dengan darahnya. Bukan sahaja cantik rupawan malah Puteri Zaleha (Uyaina Arshad) berjiwa rakyat juga sopan budi pekertinya. Adiknya, Puteri Mariam (Putri Hanan) pula berdarah merah dan cintakan pada dunia perubatan.

Puteri Mariam selalu merasakan Puteri Zaleha mengabaikan dia dan tak pernah mampu berdiri sama tinggi dengan kakaknya yang mempunyai kuasa istimewa. Tapi tidak pernah pula dia iri hati dengan kejayaan Puteri Zaleha. Bak kata Raja Fir (Rozita Che Wan), kisah ni tak sama dengan Bawang Putih Bawang Merah.  Légénda Puteri Bulan diinspirasikan daripada kisah Puteri Lindungan Bulan yang terkenal di negeri Kedah. Kisah tentang Puteri Zaleha berdarah putih anak kepada Sultan Sulaiman Shah yang menjadikan Kota Seputeh  bukan saja popular di Kedah malah melangkaui seluruh Nusantara termasuk ke pengetahuan raja Aceh, Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam.

Dalam telemovie ni Puteri Zaleha merupakan anak sulung dan ayahanda Sultan Sukalangka (Ropie Cecupak) telah berjanji dengan Sultan Achewah untuk kahwinkan Putera Alaudin (Nabil Aqil) dengan puterinya bila tiba waktu. Malangnya kerana kejelikan wajah putera di dalam poster menyebabkan Puteri Zaleha teragak-agak untuk menerima lamaran tersebut. Malangnya keadaan Sukalangka sebagai negeri yang lemah membuatkan Sultan Sukalangka, Laksamana (Bell Ngasri) dan juga Bendahara (Naim Shamshol) berfikir banyak kali. Puteri Mariam pula cuba selamatkan kakak dia dengan bertukar tempat sebagai isteri bila dapat tahu padah menolak lamaran hingga menggadaikan nyawa rakyat jelata. Jangan lupa untuk selalu cek Film terbaru kami di KITA NONTON.